در این یادداشت با رویکردی منطقی و تابع یک فرآیند کلی، تلاش کردیم تا به این پرسش که چرا مالیات میدهیم، پاسخ داده شود. بدیهی است که پاسخ به این پرسش، با ارائه نکات مهمی در مورد پرداخت مالیات همراه بود. پرداخت مالیات به معنی عمل به یک تکلیف اجتماعی است اما این باعث نمیشود تا عمل به قوانین و ترس از جریمه را یک علت منطقی برای آن در نظر نگیریم.
در تمام علوم و زمینهها، همواره پاسخ گفتن به سوالاتی که بدیهی است، در کنار برخی سختیهای پنهان، با دستیابی به نکات جالبی همراه است. این در حالی است که بسیاری افراد حس میکنند پاسخ گفتن به این پرسشهای بدیهی بیش از حد ساده است. یکی از این پرسشهای بدیهی و جذاب در حیطه مسائل مالی و امور مالیاتی، این است که اساساً ما چرا مالیات میدهیم ؟ طرح پرسش چرا مالیات میدهیم در نگاه اول قدری بدیهی و سهل است زیرا در واقع تمام آنچه که نظام امور مالیاتی نامیده شده است، برای یک هدف هماهنگ شده است؛ دریافت و پرداخت مالیات! اما پاسخ به آن، قطعاً با طرح نکات جالبی همراه خواهد بود. پس اگر شما نیز به دنبال یافتن پاسخی جامع، منطقی و کاربردی به این پرسش هستید تا انتها با ما همراه باشید. به راستی ما چرا مالیات میدهیم؟
حتما بخوانید : مالیات حقوق و دستمزد چیست ؟
ادامه حیات کسب و کار شما در گرو عمل به این تکلیف است
چند پاسخ؛ با چند عینک به پرسش چرا مالیات میدهیم نگاه کنید
ما پاسخ به این پرسش را محدود به یک رویکرد و یک منظر نکرده و تلاش میکنیم تا حقیقت امر را از چند زاویه متمایز بررسی کنیم. دو رویکرد اصلی برای پاسخ به پرسش چرا مالیات میدهیم وجود دارد:
· پرداخت مالیات اساساً یک تکلیف اجتماعی است
· پرداخت مالیات در ساختاری از جریمه و پاداش واقع شده است
اما در ادامه باید به این موضوع پرداخت که ترجمان وظیفه اجتماعی چیست و از طرف دیگر قرار گرفتن پدیده پرداخت مالیات در یک ساختار جریمه و پاداش موجب چه چیز خواهد شد. این کمک میکند تا به پاسخ نهایی پرسش چرا مالیات میدهیم ، دست پیدا کنیم.
چرا مالیات میدهیم؟ انجام یک تکلیف اجتماعی
انجام هر تکلیف اجتماعی از دو منظر اهمیت دارد. ابتدا باید دقت داشته باشید که پرداخت مالیات در قالب یک وظیفه اجتماعی، یک مسئولیت اخلاقی است. کاملاً بدیهی است که شما در برابر امتیازاتی که یک دولت برای شما فراهم میکند، باید مبالغی را برای یاری به او پرداخت کنید. فراموش نکنید که اساس هر جامعه مترقی، پاسخگویی و مسئولیتپذیری متقابل مابین دولت و مردم، یک امر کلیدی است. اگر دولت بودجه را صرف توسعه زیرساختها و تسهیل زندگی شما میکند، شما نیز در برابر، مکلف به پرداخت مالیات هستید.
از سویی دیگر یک نظام مالی و اقتصادی جامع و کشوری، بخش مهمی از درآمد خود را از طریق دریافت مالیات تأمین میکنند و به بیانی دیگر، مالیات یک منبع مالی حیاتی در چرخه اقتصادی یک کشور است. ممکن است در ایران به علت تغذیه مداوم دولتهای مختلف از شریان نفت، شاهد کماهمیت جلوه کردن پرداخت مالیات و سهم آن در منابع تأمین بودجه هستیم. اما اخیرا رویکرد تغییر کرده و پرداخت مالیات به یک رکن اساسی در بودجه ایران بدل شده است. در سالهای آینده نیز رفته رفته میزان این اهمیت با افزایش چشمگیری مواجه خواهد شد. در یک کلام پرداخت مالیات ، تکلیف تمام شهروندان برای حفظ نظان اقتصادی یک کشور است.
اگر شما به عنوان یک فعال صنفی و تجاری از پرداخت مالیات تفره رفته و این به یک مسئله شایع بدل شود، در عمل بخشی از درآمدهای دولت را از بین خواهید برد. ایجاد ضعف در درآمد دولت به معنی حذف سیاستهای حمایتی و در ادامه فروپاشی اقتصاد است. قطعاً هیچ فعال صنفی و اقتصادی، نسبت به فروپاشی اقتصادی نمیتواند بیتفاوت باشد حتی اگر درک درستی از پاسخ به پرسش چرا مالیات میدهیم نداشته باشد.
همه ما باید در حفظ سلامت نظام اقتصادی کشور کوشا باشیم
چرا مالیات میدهیم؟ ساختار پاداش و جریمه
به موازات هر تکلیف اجتماعی، اساساً قانونگذاران، ضمانت اجرای خاصی را در قالب قانون تعبیه میکنند؛ این همان قانون و نظام قوانین مالیاتی است. در قوانین مالیاتی ، به ازای عدم انجام تکالیف مالیاتی و در یک کلام کلی، عدم پرداخت مالیات ، شما با جریمه روبرو خواهید شد. پس در پاسخ به اینکه چرا مالیات میدهیم ، میتوان گفت برای آن که جریمه نشویم! در صورت اجتناب از پرداخت مالیات ، شما با جریمههای مختلفی روبرو خواهید شد. این جریمهها میتوانند پولی و مالی بوده یا حتی در برخی موارد جزایی و قضایی باشند. این یعنی در صورت اجتناب از پرداخت مالیات ، بیشک این موضوع برای شما تبعات منفی به همراه دارد. در برابر در پاسخ به این پرسش که چرا مالیات میدهیم ، میتوان گفت بهرهمندی از پاداشها و تشویقیهای در نظر گرفته شده در قوانین مالیاتی.
مطابق مندرجات قوانین مالیاتی ، همکاری به موقع و مناسب با سازمان امور مالیاتی برای شما تبعات مثبتی مانند بخشودگی به همراه دارد. بخشودگی در قوانین مالیاتی ، به معنی کسر میزان خاصی از مبلغی است که باید در قالب مالیات بپردازید. با این وجود میتوان گفت که قوانین مالیاتی ، آمیزهای از پاداش و جریمه باعث میشود تا شما بیش از پیش در عمل به این تکلیف اجتماعی کوشا باشید.
انجام این تکلیف را در دایره وظایف برند، سازمان یا کسب و کار خود تعریف کنید
آیا میتوان از پرداخت مالیات فرار کرد؟
این پرسش شاید تا حد زیادی نخنما باشد اما متأسفانه همچنان بخشی از مؤدیان و فعالان صنفی به طور جدی به آن فکر میکنند. با گسترش تجربه کسب و کارهای مجازی و تجارت الکترونیک، بسیاری افراد با این ایده روبرو شدند تا اساساً از خوداظهاری اجتناب و خود را به نظام امور مالیاتی معرفی نکنند. با اطمینان میتوان گفت که این مسئله نتایج ناراحتکنندهای را در پیش داشته و ضرر مالی بسیار بیشتری نسبت به خود پرداخت مالیات دارد. دقت داشته باشید که تقریباً محال است تا در بلند مدت بدون اطلاع نظام مالیاتی و خارج از چتر قوانین مالیاتی به فعالیت تجاری بپردازید. پس اساساً بهتر است به چنین موضوعی فکر نکنید.
یک پیشنهاد : مسئولیت پرداخت منظم و درست امور مالیاتی کسب و کارتان را به شرکت حسابداری پرونسپاری کنید
یک جمعبندی؛ نگاهی گذرا بر پاسخهای طرح شده حول پرسش چرا مالیات میدهیم
حال پس از مطالعه موارد فوق و دسترسی به نگرشی شفاف در مورد این مسئله که چرا مالیات میدهیم ، میتوانید به یک جمعبندی ذهنی روشن دست پیدا کنید. در بسیاری از جوانب زندگی اجتماعی، انجام امور مختلفی همزمان هم نتایج طبیعی مثبتی دارد و هم باعث خواهد شد تا ما از جریمه و تبعات منفی قانونی آن پرهیز کنیم. رد شدن از چراغ قرمز، باعث میشود تا شما جریمه شده و مبلغی را در ازای جریمه پرداخت کنید. در عین حال همین رد نشدن از چراغ قرمز به معنی حفظ جان و مال شماست.
با این دید میتوان گفت که پرداخت مالیات ، همان ماندن پشت چراغ قرمز است؛ هم برای جلوگیری از جریمه شدن و هم برای احترام به سایر شهروندان و حفظ سلامت خود و ماشینتان. با این اوصاف بهتر است پرداخت مالیات را جدی بگیرید و پاسخهای طرح شده در قبال پرسش چرا مالیات میدهیم را با دیدی مثبت و ذهنی پذیرا مرور کنید. یک نظام مالیاتی پویا با قوانین مناسب و منطقی، مؤدیان خوبی را در کنار خود داشته و میتواند گردش چرخ اقتصاد کشور را تسهیل کند.
نوشته چرا مالیات میدهیم ؟ اولین بار در شرکت حسابداری محاسبان تلاشگر خبره پدیدار شد.
در این یادداشت با رویکردی منطقی و تابع یک فرآیند کلی، تلاش کردیم تا به این پرسش که چرا مالیات میدهیم، پاسخ داده شود. بدیهی است که پاسخ به این پرسش، با ارائه نکات مهمی در مورد پرداخت مالیات همراه بود. پرداخت مالیات به معنی عمل به یک تکلیف اجتماعی است اما این باعث نمیشود
نوشته چرا مالیات میدهیم ؟ اولین بار در شرکت حسابداری محاسبان تلاشگر خبره پدیدار شد.